Det finns många olika typer av kosttillskott som det ständigt verkar talas om i träningsvärlden. Ett av dessa är keratin. För den som inte vet vad keratin är så kan man säga att det är en form av molekyl som bland annat består av glycin, arginin och metionin, som är alla aminosyror. Fördelen med keratin är att kroppen har möjlighet att bilda detta själv. Det tillverkas naturligt i kroppen men kan även tillsättas i form av kosttillskott. Det är människans lever, njurar och bukspottkörtel som ligger bakom tillverkningen av keratin och utan detta kan det bli svårt att få en bra energiomsättning i samband med träning eller annan form av muskelarbete.

Alla människor fungerar olika och alla är inte lika aktiva i sin vardag. Det kan t.ex. handla om att man har ett väldigt stillasittande jobb eller att man helt enkelt inte tycker om att motionera och träna. Man brukar säga att en person som är normalt aktiv gör av med cirka 100 atp (adenosintrifosfat) om dagen. Detta är tillräckligt för att man ska kunna fungera. Det kroppen däremot inte gör är att den inte kan lagra atp som du kan “nyttja” längre fram. Det går alltså inte att spara in på atp till framtida behov. Om man, med hjälp av kosttillskott, vill öka sina nivåer av keratin i kroppen kan man även se till att få mer atp, men vad betyder då detta?

På enkelt träningsspråk kan man säga att den som har mer keratin i kroppen kan göra fler repetitioner eller kanske till och med öka sin belastning i styrketräning. Detta leder i sin tur att man kan uppnå bättre och snabbare resultat. På så sätt kan man säga att keratinet i sig inte kan ge dig en större muskeluppbyggnad, som t.ex. protein kan. Det du däremot kan göra är att träna tyngre och mer innan du når en total utmattning.

Biverkningar – finns det?

Många är nervösa över att kosttillskott skulle komma med många biverkningar, men så är inte alltid fallet, åtminstone inte när det kommer till keratin. Sanningen är att keratin inte har några negativa effekter överhuvudtaget. Visst kan det vara så att man egentligen inte vill ha en större och tyngre kropp, t.ex. i samband med olika typer av idrottsgrenar eller om man ska vägas in i en specifik viktklass. Är det däremot muskeltillväxt som du är ute efter är keratin en väldigt viktig molekyl att använda sig av.Previous Article
Next Article