Det går inte att sticka under stol med att protein har blivit allt mer vanligt. De senaste åren har kosttillskottet fått väldigt mycket uppmärksamhet och detta främst i samband med träning och fitness. Enkelt förklarat kan man säga att protein är en form av näringsämne som har mycket positiva effekter på muskeluppbyggnad. Detta har i sin tur lett till att många idrottare och motionärer använder sig av tillskottet för att få en mer proteinberikad diet.

Det kan vara svårt att veta hur mycket protein en människa behöver och dessutom vilken källa till protein som är den absolut bästa. Idag kan man välja mellan mängder av olika livsmedel och tillskott som innehåller protein. Du kan till och med hitta chokladbars och glass som har protein i sig. Det finns även återhämtningsdrycker, mjölk och bröd som har ett extra högt proteininnehåll. Allt för att du ska kunna ha så många valmöjligheter som möjligt.

Hur mycket protein?

Det första vi ska titta på är hur mycket protein man behöver få i sig. Enligt näringsrekommendationerna ska en nordisk, normalviktig person med normal träningsnivå få i sig cirka 0,8 gram protein per kilo och per dag. Det betyder att om du väger 70 kilo ska du alltså multiplicera 0,8 med 70 för att få reda på hur många gram protein din kropp behöver. I genomsnitt får man i sig 100 gram protein om dagen, vilket då är mer än vad som “egentligen” rekommenderas. Det finns dock inget som är direkt negativt med ett större intag protein, om man inte går till överdrift det vill säga.

Hur mycket protein behöver man då få i sig om man tränar mycket och vill ha de positiva effekterna? Här brukar man säga att dosen ska ökas rätt mycket. Istället för 0,8 gram per kilo och per dag så bör man istället satsa på 1,8-2 gram per kilo och dag. Det sägs däremot att ett högre intag än så inte kommer att göra någon skillnad på träningsresultatet. Kroppen kan inte ta upp hur mycket protein som helst, så att överdosera är inte att rekommendera.

Livsmedel med protein

Det är inte alla som vill använda sig av kosttillskott och då kan man istället titta på de livsmedel som finns och som innehåller höga halter med protein. Ägg är t.ex. en mycket bra källa till näringsämnet och detsamma gäller för torsk och kyckling. Fördelen med torsk är att fisken är väldigt snål på kalorier men hög i proteinhalt. På så sätt passar den utmärkt för människor som vill minska på kaloriintaget och samtidigt höja sina proteinnivåer. Även yoghurt, havregrynsgröt och ost är rika på protein samt nötter och bönor av olika slag. Det finns mycket man kan välja mellan om man vill förbättra sitt proteinintag och samtidigt undvika kosttillskott.Previous Article
Next Article