Träning och hälsa

Varför växer inte musklerna?

Spenderar du mycket tid på gymmet med styrketräning varje vecka, men ändå så får du inga resultat? Då ska du fortsätta att läsa den här artikeln. På internet och träningssajter kan du dessutom hitta massor med information på varför din träning inte låter dig nå dina mål. Ett vanligt missförstånd är att allt hänger på hur mycket och hur ofta man orkar lyfta vikter, men så är inte fallet. Det finns en hel vetenskap bakom att bygga muskler och här reder vi ut de vanligaste misstagen som kan ligga bakom anledningen till att du inte blir större.

Det finns olika anledningar till varför man vill träna och bygga muskler och resultatet och motivationen du har är starkt kopplade till varandra. Det finns människor som tränar för att t.ex. bli starkare så att de minimerar risken för ryggbesvär, samtidigt som andra tränar för att gå ner i vikt, bygga stora muskler eller kanske för att bli mer uthålliga. Oavsett varför man väljer att träna så är det stor chans att träningslusten minskar om man märker att man inte får några resultat av allt slit. Här är det viktigt att man har realistiska förväntningar på sig själv och på hur snabbt dessa resultat faktiskt kommer att komma.

Vanligaste misstagen som förhindrar muskeltillväxt

1. Alla människor kan bli större, men generna har också en stor betydelse för vilket träningsresultat som du kommer att få.

2. Du förser inte din kropp med tillräckligt mycket energi, vilket helt enkelt betyder att du äter alldeles för lite. För att kunna bygga muskler måste du ligga på ett kaloriöverskott, vilket betyder att du får i dig fler kalorier än du gör av med.

3. Ett annat vanligt misstag kan vara att du tränar för lätt. Du har helt enkelt för lätta vikter, vilket inte ger något resultat. Det är bättre att du kan göra färre repetitioner med tyngre vikter än många repetitioner med lätta alternativ.

4. Att träna utan riktlinjer kan vara orsaken till att du misslyckas. Det finns ett hav av olika träningsprogram och det är lätt att man mixar och matchar hej vilt. Se till att du har en tydlig plan med träningen och håll dig till denna.

5. Visste du att för lite vila faktiskt kan vara orsaken till att dina muskler inte växer? Ditt misstag här är alltså att du tränar alldeles för mycket. Du behöver se till så att dina muskler kan återhämta sig ordentligt med hjälp av vila och sömn. Om de inte får återhämta sig så kommer de enbart att fortsätta brytas ner och aldrig byggas upp.

6. Är du en snackis på gymmet? Då menar vi inte att folk pratar om dig, utan att du pratar med folk. Det blir helt enkelt för mycket snack och liten verkstad. Du befinner dig på gymmet, men utnyttjar inte tiden till max.