Träning och hälsa

Saker att tänka på i samband med träning

Att komma igång med träning kan vara väldigt svårt och knepigare blir det om man aldrig har varit speciellt aktiv innan. Man kanske spelade lite bandy på skolgården när man var yngre eller gick den där terminen på ishockey för att kompisen skulle börja. I vuxen ålder har man inte rört sig speciellt mycket och då kan det vara bra att veta hur man ska komma igång och hur ofta som man ska träna.

Det är inte ovanligt att man glömmer bort att vardagsmotion faktiskt har en väldigt stor betydelse. Om du rör dig och tränar ordentligt cirka tre dagar i veckan (men är totalt stillasittande resterande två) kommer inte kroppen vara helt nöjd. Du behöver röra dig varje dag, t.ex. genom att promenera, cykla, springa till bussen, välja trappor före hiss m.m

Tips nummer två är att du ser till att börja försiktigt. Gå inte på alldeles för hårt i början och speciellt inte om du tränar för att få en bättre livsstil som ska hålla länge. Om du tränar för mycket och för hårt finns det risk för att du skadar dig själv eller att du helt enkelt tröttnar. Du behöver vänja din kropp vid förändringen. Här kan det också vara bra att tänka på att det är en stor skillnad mellan träning och träning. Med det menar vi att högintensiv träning och motion inte bör räknas in i samma kategori. Om du spenderar tre dagar med träning så bör dessa vara ordentliga. Du ska få upp pulsen ordentligt och dessutom svettas.