Kosttillskott

Omega 3 och omega 6

Kroppen är väldigt fantastisk och kan tillverka mängder med fettsyror på egen hand. Det finns dock två fettsyror som kroppen behöver hjälp med att tillverka, eftersom detta inte sker per automatik. Det är naturligtvis inga mindre än omega 3 och omega 6 som vi talar om. Fettsyror är en sak och fleromättade fettsyror en annan. Det är de fleromättade som kroppen inte kan tillverka själv och då kan man ta hjälp av kosttillskott i form av kapslar eller dryck.

Det finns många fördelar med att förse kroppen med omega 3 och omega 6. Omega 3 arbetar t.ex. antiinflammatoriskt medan omega 6 arbetar proinflammatoriskt. Många förknippar ordet proinflammatoriskt med något negativt, men det är långt ifrån sanningen. Kroppen behöver både omega 3 och omega 6 för att fungera som den ska.

Omega 3/6 i samband med träning

Enligt Livsmedelsverket har omega 3 eller omega 6 inte bevisat sig ha några speciella effekter i samband med träning, men det betyder inte att kosttillskottet inte medför andra mycket viktiga egenskaper att ta del av. Omega 3 kan bland annat hjälpa dig med följande:

  • Du får ett minskat blodtryck
  • Din kropp behöver inte lagra lika mycket insulin och minimerar risken för diabetes eller t.ex. fettlever.
  • Du får en mycket bättre fettförbränning
  • En av de vanligaste dödsorsakerna är idag hjärt- och kärlsjukdomar. Med hjälp av omega 3 kan du motverka detta genom att du får bättre blodfetter.
  • Omega 3 har visat sig ha många positiva effekter på viktnedgång. Orsaken till detta är för att kosttillskottet kan ge dig en minskad aptit
  • Omega 3 har egentligen ingen massiv effekt på muskeluppbyggnad, men tillräckligt för att det ändå ska vara värt att ta upp.


Next Article