Olika träningsformer

Träna för att lindra artros

Har dina leder börjat värka, kanske främst kring knän och höfter? Då finns det tyvärr en risk för att du har drabbats av artros. En god nyhet är dock att du kan göra mycket själv för att lindra dina besvär och leva ett relativt smärtfritt liv.

Runt 50-årsåldern kan du börja känna de första symptomen på att ledbrosket har brutits ned. Det är nämligen vad som händer när du drabbas av artros. Hos Artros.org kan du läsa mer om vad det innebär att lida av tillståndet. Du kan även få ytterligare tips på vad du kan göra för att lindra smärtan.

Fysisk aktivitet är viktig

När man har ont i kroppen är en av de första impulserna att vila. Det är dock något du inte bör göra när du har artros eftersom det finns många fördelar med att träna och röra på dig. Naturligtvis bör du först besöka vården om du misstänker att du har drabbats av artros. Där är de vana vid tillståndet. Faktum är att artros faktisk kallas en av våra nya folksjukdomar av läkare. När det konstaterats att du lider av artros är det viktigt att du håller dig fysiskt aktiv. Genom att bygga upp de kringliggande musklerna kan du stödja den skadade leden och få mindre smärta. Ju tidigare du är ute, desto mer kan du göra för att undvika att få ont.

Träning som passar vid artros

Om du har mycket ont så ska du naturligtvis inte plåga dig, men det gäller ändå att du får tillräckligt med fysisk aktivitet. Det har till exempel utvecklats en applikation för människor som lider av artros där du kan få tips på övningar. Det kan också vara bra att träna styrka för att stärka musklerna. Ta gärna hjälp av en kunnig personlig tränare eller fysioterapeut om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga. Ett hemmagym kan vara en bra investering. Det är också viktigt att veta att lugna promenader gör gott för hälsan och är en bra träningsform. Om du har mycket ont i dina knän kan cykling eller simning vara ett skonsamt alternativ till träning. När du simmar får du dessutom hjälp att bära upp kroppen av vattnet.

Ät ren kost

Forskning indikerar att du kan hjälpa kroppen med hjälp av rätt kost. Att försöka äta rena råvaror samt dra ned på socker och alkohol är en bra början. Det kan också vara bra att ta tillskott av omega-3. Det finns nämligen forskning som tyder på att det kan stödja lederna.