Olika träningsformer

Fortsätt att träna med Artros

Artros är per definition en ledinflammation som kan orsaka smärta och svullnad i kroppens leder. Även om det finns flera typer av artrit, är artros den vanligaste och det är en degenerativ ledsjukdom eller åldersrelaterad artrit.

Det vanligaste symtomet av höftartros och vanligtvis det första som utvecklas är ljumsksmärta, medan smärta i lårens främre del och/eller skinkans smärta kan följa. Den som lider av detta upplever att smärta från höftartrit vanligtvis förvärras med viktbärande aktiviteter såsom löpning och långvarig gång och genom rotation eller vridning av höftleden. Höftleden kan också känna sig stel under de första timmarna på morgonen.

Om du tror att du lider av symtom en artros höft så är en korrekt diagnos väsentlig. Detta bör innehålla en röntgen av höften i kombination med en klinisk undersökning från en erfaren fysioterapeut, som kommer att kunna avgöra om slitningarna på höftens röntgen är ansvariga för din smärta.

Efter en diagnos av höftartros kommer många löpare att stå inför frågan om de ska springa igen eller inte. Även om detta förblir ett kontroversiellt ämne inom idrottsmedicinens litteratur, bör man tänka på att en vis grad av höftartros anses vara en del av den normala åldringsprocessen.

För dem med måttlig till hög smärta kan effekterna av löpning vara skadliga och därför rekommenderas starkt ett alternativ till löpning. Välj aktiviteter med låg påverkan som inte belastar höftleden lika mycket, till exempel cykling, cross-trainers, simning eller aerobics med låg effekt.