Olika träningsformer

Borsta tänderna för bättre hälsa

Studier har visat att inflammationer i tandköttet kan leda till hjärtinfarkt. Därför är det viktigt att inte bara äta sunt och röra på sig för att bibehålla en god hälsa, utan även att ta hand om sina tänder. Är du sund och vältränad, men lider av blödande tandkött så kan det vara en lika stor hälsorisk som att vara storrökare.

Borsta tänderna ordentligt

De flesta av oss har växt upp med att det är viktigt att ta hand om tänderna och att borsta dem dagligen. På senare tid har det framkommit att inflammationer i tandköttet kan bidra till att bakterier tar sig in i blodomloppet och färdas vidare till hjärtat där de kan orsaka en hjärtinfarkt. Att regelbundet borsta tänderna har därför blivit ännu viktigare än enbart för att förebygga karies och dålig tandhälsa.

Man bör borsta tänderna två gånger om dagen. En gång på kvällen så att man rensar bort orenheterna från dagen och en gång på morgonen så att man borstar bort eventuella rester och plackbildningar från natten. Tänderna ska kännas släta när man för tungan över dem. Om de känns sträva så betyder det att det är plack på dem och att de är orena.

Om man har blödande tandkött beror det på att man har plack eller orena tänder som irriterar tandköttet och skapar inflammation. Därför är det viktigt att borsta extra mycket på områden som blöder för att få bort det som irriterar och skapar inflammation. Då får det en chans att läka. Men blödande tandkött kan även bero på bristsjukdomar. Det finns många bristsjukdomar som kan leda till både blödande tandkött och hudproblem av olika slag.

Tänk på kosten också

Förutom att borsta tänderna är det så klart viktigt att tänka på vad man äter också. Hur mycket socker man intar spelar stor roll för hur tänderna och tandköttet påverkas av det man äter eller dricker. Det är även viktigt att inte äta för ofta. Ju fler gånger man stoppar något i munnen eller dricker något med socker, desto oftare påverkas tändernas pH-värde. Det ökar risken för plack, tandlossning och karies.

På senare år har periodisk fasta blivit något som många har testat och märkt stora positiva effekter av. När man låter kroppen vila från intag av mat och dryck ger man den en chans att läka både från insulinresistens och kariesangrepp. Därför kan periodisk fasta inte bara leda till en bättre hälsa och friskare kropp, utan även till bättre tandstatus. Att blanda periodisk fasta med en kost låg på kolhydrater är en ännu bättre kombination, då maten man äter innehåller låga doser socker, vilket inte ger någon större effekt på tändernas och munhålans status. Som en positiv följd av en kost med lägre kolhydrater samt färre antal måltider, är det även många som har blivit av med den vita beläggningen på tungan.