Träning och hälsa

Anledningar att styrketräna

Styrketräning är idag en av de mest populära träningsformerna som cirkulerar runt om i världen. Kondition är naturligtvis också en viktig del, men just styrka har fått ta en mycket större plats än tidigare. Styrketräning kan du göra i det egna hemmet lika väl som du kan utföra det på gymmet. Fördelen med att befinna sig på gymmet är dock att du kommer ha tillgång till fler maskiner och verktyg än vad du troligtvis har hemma. Styrketräning kräver också en hel del jobb med olika tekniker. Det är viktigt att du vet hur du ska utföra övningen för att minimera risken för skador.

1. Styrketräning gör så att du kan tappa mer fett

Styrketräning är utmärkt att använda sig av om man vill gå ner i vikt, samtidigt som man inte vill förlora muskelmassa. Om man enbart fokuserar på konditionsträning kan man naturligtvis även här förlora många kilo, men du kommer också att förlora mycket muskler, muskler som kroppen behöver. Visst kanske du kommer att se en mycket lägre siffra på vågen, men du kommer troligtvis också att se en mycket tanigare person i spegeln.

2. Du får ett friskare hjärta

Träning är inte enbart för att man ska vara snygg i spegeln, utan även för att kroppen ska må bra och man ska kunna leva längre och mer hälsosamt. I Sverige är idag 1,8 miljoner människor drabbade av hjärt- och kärlsjukdomar, men genom träning kan du minimera risken för att drabbas. Studier har visat att en människa som tränar 3 ggr i veckan och då styrketränar minskar sitt undre tryck med hela 8 enheter. Nu kanske inte detta säger dig så mycket, men enkelt förklarat minskar risken för en stroke med 40 %.

3. Du blir gladare

Vem vill inte bli gladare om möjligheten finns? Om du styrketränar cirka tre gånger i veckan kommer du att märka av stora förändringar på ditt humör. Du blir inte lika lätt arg och kommer inte att reagera lika kraftigt på irritationsmoment.

4. Du blir mer produktiv

Känner du att du inte orkar med jobbet som tidigare eller kommer du aldrig iväg och gör de där sysslorna som du verkligen borde ta tag i? Det kan bero på att du inte är lika produktiv som förut. Styrketräning kan hjälpa dig att komma tillbaka i spåret. En forskningsstudie som gjordes kunde visa att människor som styrketränade var hela 15 % mer produktiva än de dagar då de inte tränade alls.